Velence, Velencei karnevál

Múlt hétvégén úgy alakult, hogy feleségemmel és barátainkkal el tudtunk menni egy napra a velencei karneválra. Már régóta terveztük, hogy egyszer megnézzük, de valahogy sosem jött össze. Persze mondanom sem kell, hogy a le és visszautazáselég kalandos volt – utazási iroda révén – amiben voltak kisebb bakik, no meg lassan már bizton állíthatom, hogy Velencében mindig esik az eső. Legalábbis, ha ott vagyok. Mindezek ellenére nagyon szép látványban volt részünk.  És esőben is nagyon szép ez a város, így is lehet témákat találni és fotózni…

Ők is hamar kötélnek álltak egy fotózásra…


Mit lehet tudni a karneválról?

(Forrás : Wikipédia)

A velencei karnevált világszerte ismerik, sokan látogatják meg a világ minden pontjáról ilyenkor. Ezeken a napon a város lakói csónakra, bárkára, gondolára száll és egész nap (beleértve az éjszakát is) ott tartózkodik.
Vízen ebédel, vacsorázik, állandó zeneszó kísérete mellett. A szórakozás minden formája megtalálható,  még a hajnalt is a vízen kell megérni, mert aki az Adria vizével magára keresztet vet, az egész évre mentesül a betegségektől.

Miért nagy a karneválozók orra az álarcnál?


Ezt is megtudtuk az idegenvezetőnktől. Régebben az orvosok  az orrukban mindenféle orvosságot tartottak egy az orra ragasztható eszközben, ezáltal hatalmas nagy lett. Azt hitték, hogy az akkori betegségektől megvédi őket. No meg attól is tartottak, hogy a levegőben mindenféle kórokozó van. Ez nagyon megtetszett a karneválozóknak, és az álarcot, ha megnézzük azon is ez a hatalmas orr található pontosan ezért. Bár igaz, ebben már mindenfajta orvosságokat nem hordoznak magukkal :o)

Honnan ered a karnevál szó eredete? Hogyan alakult ki maga a karneválozás?Az elnevezés a középkori carne levare, „a hús elhagyása” kifejezésből alakult ki. A hús azonban nem a keresztény ünnep böjtmegelőző jellegére utal, hanem inkább a farsangi mulatságokra, eszem-iszomra. Nem vethető el azonban egy másik magyarázat sem:
carrus navalisnak nevezték azt a kerekeken guruló, hajó formájú szekeret az ókori Rómában, amelyet február 15-én a  Lupercalia-ünnepen álarcos tömeg húzott végig az utcákon, mint a termékenység, bőség szimbólumát a természet újjászületését ünnepelve.  
Ez az eredetmagyarázat azonban valószínűleg téves, ugyanis a „carrus”, azaz kocsi szó az olasz nyelvben minden esetben megőrizte a két r-es alakot, a carneval szót pedig egyik későbbi változatában sem írják két r-rel.

Ki, ha én nem?

Velence a 18. század-ban elnyerte a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban.
1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett – inkognitóban – a karneválon a Tron és Rezzonico családok vendégeként. Amikor a köztársaság megbukott, a város fejlődése alábbhagyott, a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése két évtizeddel korábbra tehető.
1980-ban, kétszáz év téli nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált és a központi Szent Márk tér nyüzsgő, álarcos és fantáziadús látogató serege hömpölyög ma már a tereken és a szűk utcákon. Aki ellátogat ezeken a hétvégéken Velencébe, megismerheti ennek az elvarázsolt, romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat utánzó arculatát, amely ma a világ legrangosabb eseményeinek egyike. Ideje alatt hozzávetőleg félmillió turista keresi föl a várost. 1979 óta, amikor ez a szép hagyomány újra életre kelt, a látogatók száma évről évre nő. 

Ezután a kis elmélkedés után lássuk a képeket, sok-sok beöltözött mulatozóval. Szemmel láthatólag nagyon élvezték az eseményeket, a fotózásokat és még sokszor a szakadó eső sem zavarta őket. Ha megéheztek, elfáradtak betértek egy kocsmába, vagy étterembe és ott még jobban feldobták a hangulatot, hogy utána ismét kimenjenek és folytassák az ünneplést. 

Nos, kedves olvasóm lássuk virtuális túránkon, hogy mi is történik ilyenkor Velencében!

Hajókáztunk egyet…
Kikötő az Óceánon…
Távolban a havas hegyek…
Hamarosan megérkezünk…
Borús, de szép idő volt…
Meseszép…
Itt az utcák másképp néznek ki…
Ők voltak az elsők, akikkel találkoztunk…
Itt pihennek a Gondolák… Szerintem ilyet mindenki legalább egyszer lefotózna…
Szorgosan dolgozott…
Büszkén megmutatta magát…
Itt kérem jó a hangulat…
Hangulatos utcák…
Ők nagyon jó fejek voltak…
Igazi színdarab készült…
 

 

Egyre jobbak voltak a jelmezek…
Kicsit túristáskodtunk is…


Rólunk is készült egy fotó….
Vajon tényleg süllyed Velence?
Hangulatos utcák…
És itt kezdett el esni az eső…
Egy fantasztikus könyvesbolt….
Itt azért ellaknék…
Igazi fotótéma…
Itt már az esernyőknek külön hangulata volt…
Nem kellett kétszer kérni őket a fotózkodásra…
 Szerintem ő  a díjnyertes…
Vele jobb vigyázni….
Igen, ő személyesen…
Gondolák esőben
Vajon mit néz?
 


Itt tipikusan látszik a nagy orr….
 
A mosoly mindig sokat jelent…
Ő vajon nő vagy férfi?


Itt az eső már haza zavart minket…

This entry was posted in Egyéb kategória and tagged , , , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*