Az ürgék birodalma

Már régóta ismertem ezt a helyet, ahol kedvenc állatom az ürge megtalálható. Idáig csak átutazóban voltam itt, akkor találkoztam velük először, de idén úgy döntöttem, hogy egy egész napot rájuk szánok. 
A tervem az volt, hogy természetes közegben fotózzam le őket, ne csalogassam őket oda se pipaccsal, se egyéb más kellékekkel, hanem ahogy ők ott vannak, a természetben, úgy készüljenek a képek is. Mivel még idáig csak egyet-egyet láttam belőlük nehezebb dolgom volt, hiszen teljesen egyedül kellett észrevennem hol bukkannak fel. Amikor rájöttem, hogy mi a jellegzetes hangjuk, már jóval könnyebben felismertem őket. Bizony ez lehasalós, lehajolós művelet, nem is tettem másképp és figyeltem. Nem kellett sokat várni, hamar megjelentek, megszokták, hogy ott vagyok. Épp egy messzebb lévő példányt fotóztam, amikor észrevettem, hogy közvetlenül nem messze tőlem táplálkozik egy, nem is törődve vele, hogy egy objektívvel “célba” vettem…

De ne szaladjunk előre…
Ha rákeresünk az interneten, azt találhatjuk, hogy 2015-ben ő az év emlőse. 


Rövid ismertető róla:

Megjelenése:

Az állat hossza 18-24 centiméter, farokhossza 4-9 centiméter és testtömege 170-430 gramm. Ez a patkány nagyságú állat úgy néz ki, mintha a mormota kicsinyített mása lenne. Bundája felül szürkéssárga és kissé pettyes. Hasa sárgás, a torokrész fehér. Bundája puha, de nagyon vékony és ezért szinte tüskésnek hat. A rövid farkat sűrű szőrzet borítja, a vége sötétebb. Szeme nagy, sötét és oldalt ül, hogy az állat körbelásson. Füle kicsi, épphogy kilátszik bundájából. Az erős, ügyes mellső láb ideális ásáshoz, és táplálkozáskor az állat meg tudja fogni vele az élelmet. Gyakran felágaskodik, futás közben pedig rövid farkát égnek emeli. Figyelmeztető hangja éles füttyentés. Mikor elégedett, lágyan dörmög, vagy trillázó hangot ad. Veszély esetén villámgyorsan eltűnik földbe ásott járataiban.

Életmódja:
Talajlakó, nappal aktív kisemlős. Nagyjából 5 évig élhet. Táplálékai fűfélék, magok és rovarok, néha a terményekre is rájár. A táplálékot ügyesen, a kezével ragadja meg, és gyors rágó mozdulatokkal fogyasztja el. A parlagi sas és a kelet-európai puszták más ragadozó madarai szívesen vadásznak az ürgére, Magyarországon éppen azért védett 1982 óta, mert ezek fontos táplálékállata. A hermelin és a molnárgörény is szívesen megfogja. Az intenzív mezőgazdasági művelés sokfelé jelentősen csökkentette számát.
Késő ősztől tavasz elejéig téli álmot alszik. A közös föld alatti járatokban társas, de külön vackában magányos. Az üreg bejáratát kis földsánc veszi körül. Az üregek hosszú járatként húzódnak a talajban, és egy kamrában végződnek. Itt az ürge jól kipárnázott fészket épít magának, ahová behúzódik éjszakára, és itt alussza téli álmát is, tartalék táplálék nélkül. A két méternél is mélyebb üreg, aminek bejáratát téli álma előtt betömi, megvédi a fagytól, eközben zsírtartalékaiból nyer energiát. Testfolyamatait „takarékra állítja”, hőmérséklete 2 Celsius-fokra süllyed. Beleiből minden tápanyagot felszív. Szíve csak néhányat ver percenként.
Rendszerint laza telepekben él, lehetőleg a rendszeresen legeltetett füves pusztákon.
Forrás: itt
Most pedig tényleg következzenek a fotók 🙂
Látszólag mosakodott
Nagyon aranyos emlős…
Honnan jött elő az ürge?
Figyelni kell ám, hová lépsz!
Imádkozó ürge
Szeretik a füvet is….
Ki zavart meg engem?
Óvatosan előjött…
Ő egész közel engedett, csak az utolsó pár lépésnél mondta, hogy elég…
Őrszem
Okosan figyel
Na még egy fotó…
Fantasztikus egy nap volt, tele élménnyel. Annyi ürgét láttam egy nap, amit nem is gondoltam volna és hogy nem szaladtak el, hanem épp hogy “barátkoztak”, egy örök emlék maradt. Ez egy olyan hely, ahová tuti visszajövök még, hogy hol található meg örök rejtély marad….

És természetesen egy kis slideshow is készült e kedves állatról…

This entry was posted in Egyéb kategória and tagged , , , .

4 Comments

  1. Kovács Miklós 2015.07.20. at 08:11 #

    Azt elhiszem, hogy hatalmas élmény lehetett. Nagyon kedves állatok 🙂

  2. Sándor 2015.07.20. at 16:04 #

    Nagyon jó képek! Nagyon nagy élmény lehetett!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*