Bajor kastélyok körutazás IV: rész: II. Lajos romantikus kastélya – Herrenchiemsee

Bajor kastélyok körutazásunk egyik napján Németországba tettünk egy látogatást. Egyik uticélunk II. Lajos bajor király kastélya, a Herrenchiemsee volt. A kastély a Chiemsee közepén egy szigeten található. Hajóra szálltunk és a Herreninselhez (az urak szigetére) hajóztunk. Útközben sirályok kísértek minket végig, sok szép tájat láttunk. A hajókikötőtől nagyjából 15 perc séta után értünk el a kastélyig.
 

Herrenchiemsee, hogy hol is található pontosan…

Pár szó II. Lajosról (későbbi bejegyzésben majd többet fogok írni róla…):
II. Lajos 18 évesen került trónra, de nem igazán törődött az ország irányításával, tehetségét és pénzét kastélyok építésébe fektette. A saját neméhez vonzódott, amit önmaga által sem tudott soha elfogadni. Különös viselkedésének köszönhetően nagyon kevés barátja volt. Csupán az unokahúgával, Sissi császárnővel értette meg jól magát. Nyilván nem véletlen, Sissi is különc volt. Az építkezések hatására a király óriási adósságot halmozott fel. 40 éves korára kormánya elmebetegnek nyilváníttatta. A király tisztázatlan körülmények között a közeli tóba fulladt.
Az uralkodó halálának körülményei ma sem világosak, II. Lajos mellett pszichiátere holttestét is megtalálták a vízben.


Legnagyratörőbb terve az volt, hogy felépítteti a versailles-i palota mását. Úgy döntött, hogy a Chiemseében lévő Herrenchiemsee szigetén építteti fel a kastélyt.


A kastélyba rengeteg érték és pompa van belezsúfolva. Festett falak, faragott (eredeti!) bútorok, tágas termek és rengeteg arany. Egy kicsit nagyobb és modernebb, mint a Versailles-i. Építkezés közben elfogyott a pénze, ezért a kastély máig befejezetlen maradt.


Parkjában gyönyörű szökőkutak vannak, amik szintén a Versailles-i parkban láthatók másolatai.  


A kastélyban természetesen nem lehet fotózni, ezért csak egy fekete-fehér kép (újságból lefotózva) a tükörteremről…

Visszafelé, amíg várakoztunk a hajó indulására lehetőség nyílt egy kis madarászásra. Megfigyelhettem az itteni sirályokat, szárcsákat, vadkacsákat….

Egy kislány etette őket, így nem volt nehéz pár fotót csinálni 🙂

Itt már később tisztult egy kicsit az idő, így szebb felvételeket is lehetett készíteni…

This entry was posted in Egyéb kategória and tagged , , , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*